Jobben finns inom vården

pic_helena2.jpg (1)
Vård, omsorg och tandvård är Medlearns specialiteter. Skolan utbildar tusentals personer varje år och finns idag i stora delar av Sverige. Vill du också gå en utbildning som leder till jobb? Gå en YH-utbildning med Medlearn.

Helen Andersson, 43 och Josefine With, 22 studerar båda en YH-utbildning vid Medlearn. Helena studerar medicinsk sekreterare och Josefine till tandsköterska. Gemensamt för båda är att de studerar på distans, ett av de studieupplägg som erbjuds via Medlearn.

- Eftersom jag har tre barn är det idealiskt för mig att studera på distans. Det är mer flexibelt och ger mig möjlighet att själv planera mina dagar. Medicinsk sekreterare är mitt drömjobb, jag ser fram emot att jobba som det resten av mitt yrkesliv, säger Helena.

Josefine vill utbilda sig till tandsköterska men inte flytta från sina hästar i Sundsvall. Möjligheten att studera på distans passar henne perfekt.

- Att plugga på distans innebär stor frihet, men det gäller att vara disciplinerad för att det ska fungera. Medlearn är väldigt seriösa och krånglar inte till det. Vi läser alltid ett ämne i taget för att det ska bli lätt att hänga med, säger Josefine.

Värdefull praktik gav jobb
Under den långa utbildningen till medicinsk sekreterare förekommer två praktikperioder (Lärande i Arbete) om totalt tolv veckor. Praktiken är ett väldigt bra sätt att lära känna branschen. 

- Jag är extremt glad att vi har praktik, den är verkligen värdefull. Trots att jag inte är klar med utbildningen än har jag redan fått jobb på min förra praktikplats. Jag tror verkligen att min arbetsinsats under LIA-perioden vägde in, då de redan har sett vad jag går för, säger Helena. Jobb kommer det att finnas gott om för medicinska sekreterare. De kommande åren präglas av stora pensionsavgångar, vilket innebär över 4000 sekreterare
behövs inom sjukvården.

- Det känns skönt att vara behövd på arbetsmarknaden, säger Helena. Även tandsköterskeutbildningen innehåller praktik. Hittills har Josefine haft två veckors praktik och innan examen väntar 14 veckor till.
- Praktiken är ovärderlig. Det finns inget bättre sätt att lära sig på än genom praktik, avslutar Josefine

(Källa: Texten är en artikel som publicerats i tidningen StudentumGuiden. Text: Sofia Base)